De förvandlar öl till etanol

Tis 30 apr 2024 09:30

Två gymnasieelever från Klara gymnasium i Sundsvall har forskat ”på riktigt” och lyckats framställa höghaltig etanol av rester från ölproduktion. Projektet genomfördes i samarbete med Mittuniversitetet.

porträtt av tre kvinnor och en man
Från vänster Elsa Karlsson-Taylor, Fredrik Andersson , forskningsingenjör Mittuniversitetet, och Alicia Lundgren samt Catharina Tängdén-Öberg, lärare i kemi och biologi, Klara gymnasium.

Det kan bli många liter rester från ölproduktion när tillverkningen går snett. Hittills har dessa rester ansetts som oanvändbara och därför hällts ut i avloppet. Nu har dock två elever från Klara Gymnasium i Sundsvall, Elsa Karlsson-Taylor och Alicia Lundgren, genom olika destillat lyckats separera höghaltig etanol ur ölresterna.

– Vi fick faktiskt ett bättre resultat än förväntat. Det är ju ganska svårt att få fram etanol, men vi lyckades och fick fram etanol med en alkoholhalt mellan 79 och 89 procent. Den här etanolen kan man använda till drivmedel och bränsle, men också för att separera andra ämnen och minska biprodukter. Därmed kan man också bidra till att bevara den biologiska mångfalden och sånt, säger de.

Förädla till whiskey

Elsa och Alicia har arbetat med projektet på heltid under sammanlagt fem veckors tid. Till sin hjälp har de haft sin handledare Fredrik Andersson, som är forskningsingenjör i kemi vid Mittuniversitetet. Det var av honom de fick uppdraget – att undersöka möjligheterna att destillera restöl för att producera höghaltig etanol.
– Det är ju dumt att hälla ut en massa öl i avloppet, då är det bättre att man tar hand om det. Etanol är en värdefull produkt. Den kan som sagt både användas som drivmedel och till desinfektion. Man kan till och med förädla det till whiskey, det är nog ingen som har tänkt på det, säger han. 

Bra modell för samarbete

Samarbetet mellan Klara gymnasium och Mittuniversitetet är en relativt nystartad satsning som än så länge bara är inne på sitta andra år. Initiativet kommer från gymnasieläraren Catharina Tängdén-Öberg.
– Mitt uppdrag har varit att visa forskningsvärlden för eleverna, och det är bra att knyta ihop det med deras gymnasiearbete på det här sättet. Det handlar dels om att få dem intresserade av vidare studier, dels om att de ska få upp ögonen för att det finns jobb i Sundsvall. Nu när modellen för samarbetet har satt sig, så skulle vi önska att fler organisationer och industrier ansluter sig och vill jobba med våra elever på samma sätt som Mittuniversitetet har gjort, säger hon.

Alicia och Elsa är mycket nöjda och tacksamma att de fått chansen att forska.
– Det har varit superkul och lärorikt att få jobba i Mittuniversitetets labb. Det är kul att utmana sig själv och att få tillämpa det man har lärt sig under alla år och verkligen testa sådant som vi bara har läst om tidigare, säger de. 

Arbetet heter Fraktionerad destillation av restöl.

av

av

Restöl som förvandlats till etanol.

av

Presentation, extended essay, Klara gymnasium.

av

Elsa och Alicas frågeställningar inför gymnasiearbete

av

Elsa Larsson-Taylor och Alicia Lundgren, Naturvetenskapsprogrammet, Klara gymnasium. ymnasium

av


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-05-06